Citeste

Ultimile articole

Obiceiuri de toamna in stanele bucovinene




După un an bogat, obiceiurile de toamnă închid frumos calendarul pastoral. În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva tradiții ce țin de viața la stâna.

    În Vinerea Mare (14 octombrie) se amestecau berbecii cu oile pentru împerechere, datina fiind numită, după activitatea respectivă, ”Nunta Arieților”.  Socotelile dintre ciobani și stăpânii de oi se finalizau la Sâmedru (26 octombrie), sărbătoare care reprezenta și ziua limită pentru diferite slujbe și închirieri.

    În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ”turta arieților”, (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în mijlocul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era un semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei. Dar dacă aceasta cădea cu fața în jos, supărarea domnea peste ciobani. Acesta era evenimentul care încheia calendarul pastoral.

Surse:

 http://www.kogaionon.com/ro/articole-kogaionon/ritualuri-agrare-in-folclorul-obiceiurilor-de-toamna-si-iarna
https://www.gazetadeagricultura.info/dezvoltare-rurala/obiceiuri-si-traditii/17965-calendarul-agrar-si-pastoral-al-toamnei.html



30 noiembrie 2016